Jarmuż z ziemniakami

4.5 (197 ocen)

Doskonała propozycja na podanie jarmużu. Dobrze przyprawiona może być dodatkiem do mięs lub samodzielną potrawą.

Składniki:

  • 10 dużych liści jarmużu
    5 średnich ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jarmuż z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarmuż z ziemniakami 1. Ziemniaki obrać, ugotować, ubić na puree.
    Jarmuż umyć, osuszyć, pociąć liście nożyczkami oddzielając je grubych łodyżek.
    Jarmuż gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy liście jarmużu będą miękkie (ale nierozgotowane), odcedzić je na sicie.
    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i chwilę podsmażyć.
    Następnie dodać jarmuż i krótko smażyć, aby smaki połączyły się. Po wyłączeniu gazu, skopić jarmuż sokiem z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem.
    Jarmuż podać z puree, tak jak na zdjęciu powyżej lub wymieszać na jednolitą masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować