Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W części północnej i na północnym zachodzie Niemiec jarmuż jest bardzo dobrze znany i przyrządza się z niego wiele potraw. Najczęściej przyrządza się z niego pyszne ,jednogarnkowe potrawy. Często nazywa się go "brunatną kapustą".

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg jarmużu
    2 duże cebule
    łyżka smalcu
    500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska)
    200 g metki cebulowej
    1/2 l bulionu wołowego
    2 czubate łyżki płatków owsianych
    1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    sól ,pieprz

Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy.
    Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie dodajemy płatki owsiane (by zagęścić).
    Kiełbasę kroimy na większe części i dodajemy z powrotem do jarmużu wraz z metką. Do smaku doprawiamy rozgniecionym zielem angielskim ,solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy