Japońskie ciasto z jagodami Goji

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Japońskie ciasto gotowane na parze w formie okrągłych babeczek , z jagodami Goji i sosem miodowo-jaśminowym.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białko jaja: 115 gramów
    - cukier puder: 85 gramów
    - mąka z dodatkiem proszku do pieczenia: 140 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - mleko: 35 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 10 mililitrów
    - suszone jagody Goji: 90 gramów

    - herbata jaśminowa: 0.5 szklanki
    - mleko skondensowane: 0.5 szklanki
    - miód: 1 łyżeczka
    - suszone płatki jasminu (opcjonalnie): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Japońskie ciasto z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko nasmarować pojedyncze foremki oliwą z oliwek i przetrzeć papierem. Zamoczyć jagody w miseczce z wodą na 3-5 minut i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. W średniej misce ubić białka na pianę. Nadal ubijać stopniowo dodając cukier (trzykrotnie). Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
  • 3. Do białek dodać mąkę i sól. Szeroką szpachlą mieszać do polączenia się składników.
  • 4. W misce wymieszać mleko, oliwę i 70g jagód. Dodać do białek i mieszać, aż składniki się połączą .
  • 5. Napełnic foremki i gotować na parze przec 20 minut.
  • 6. SOS: Mocno zaparzoną herbatę wymieszać z mlekiem i miodem. Dodać suszone płatki jaśminu.

    Ciasto podawać polane sosem i udekorowane pozostałymi jagodami Goji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować