Japoński sernik z zieloną herbatą matcha. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD BISZKOPTOWY:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Pokryszyć drobno biszkopty, cukier wymieszać z masłem i połączyć z biszkoptami. Masą napełnić natłuszczoną formę. Piec przez 10 minut i ostudzić.
2.MASA:Wszystkie produkty powinny miec pokojową temperaturę, warto je wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.
Mikserem ubijać serek, stopniowo dodając cukier. Dodać mąkę i śmietanę. Ostrożnie dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając składniki. Na koniec dodać zieloną herbatę i opcjonalnie barwnik spożywczy. Dokładnie wymieszać i wlać do formy z biszkoptowym spodem. Przykryć aluminiową folią (3-4 warstwy) i umieścić w kąpieli wodnej (w głębokim naczyniu wypełnionym gorącą wodą).
3.Piec przez 45 minut w 180 st.C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec kolejne 30 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić by ciasto w nim ostygło. Umieścić na noc w lodówce. Podawać posypane zieloną herbatą z kleksem bitej śmietany.
Komentarze