japoński sernik matcha....

0 (0 ocen)

pyszne połączenie tradycyjnego sernika oraz herbaty matcha

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych lub okrągłych biszkoptów,

    1 kg białego sera, przekręconego dwa razy,

    250 g cukru,

    cukier waniliowy,

    małe opakowanie śmietanki 18% gęstej,

    5 jajek,

    2 pełne łyżeczki herbaty matcha,

    1 budyń waniliowy,

    aromat śmietankowy i waniliowy



    400 ml śmietanki 30 % do ubijania,

    1,5 łyżeczki żelatyny,

    2 płaskie łyżki cukru pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Japoński sernik matcha.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pod kratkę na której będzie piekł się sernik wkładamy płaskie naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącą wodę (ok 2-3 cm wysokości naczynia). Jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego, może to być mniejsza blaszka do pieczenia.

    Ser ubijamy z cukrem. Dodajemy śmietanę i po jednym jajku. Następnie matchę mieszamy z proszkiem budyniu i dosypujemy do masy serowej. Dodajemy aromaty.Miksujemy, aż utworzy się jednolita masa. Ser wylewamy na ciasteczkowy spód.

    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 70 minut. W trakcie pieczenia staramy się nie otwierać piekarnika, aby nie uciekała para wodna. Sernik studzimy w otwartym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia przygotowujemy masę śmietanową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok 50 ml) i odstawiamy do wystygnięcia (w przeciwnym razie śmietana się zważy).

    mietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Kiedy śmietana jest już całkowicie ubita, małym strumieniem dolewamy zimną żelatynę i energicznie mieszamy. Śmietanę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki by stężała. Po kilku godzinach sernik możemy delikatnie oprószyć matchą.

Porady

Do sernika najlepiej użyć gęstego i zwartego sera, aby masa była odpowiednio treściwa. Ja korzystałam s sera firmy Wieluń, "mój ulubiony". Radzę także nie pomijać naparowania piekarnika, ciasto dużo lepiej się piecze. Do masy serowej można także dodać nieco olejku waniliowego, śmietankowego, lub cytrynowego. ładnie się komponują z delikatnym aromatem herbaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować