Japoński makowiec z mielonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak wypłukałam i zalałam wrzątkiem. Gotowałam przez pół godziny. Odcedziłam na gazie. Zmieliłam w młynku. Obrałam jabłka i starłam na dużych oczkach. Masło rozpuściłam i przestudziłam. Jaja wbiłam do miski i ubiłam z cukrem na puszystą masę, dodałam zmielony mak, skórkę z pomarańczy, rodzynki, aromat migdałowy, mielone migdały i proszek do pieczenia. Całość wymieszałam na małych obrotach. Na koniec dodałam starte na dużych oczkach jabłka i dobrze wymieszałam już łyżką. Masę przelałam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy ( mam kwadratową) i piekłam w 175 stopniach przez 50 minut.
Po wystudzeniu ciasto oprószyłam cukrem pudrem i posypałam prażonymi migdałami.
Komentarze