Japoński makowiec z mielonymi migdałami

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Makowiec japoński upiekłam z mielonymi migdałami, jabłkami i aromatem migdałowym. Jest wilgotny i pachnący świętami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mak niebieski 200 g
    jabłka 2 szt.
    mielone migdały 10 łyżek
    skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
    aromat migdałowy 1 szt.
    jaja 5 szt.
    masło 120 g
    cukier 3/4 szklanki
    rodzynki 1 opakowanie
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier puder do oprószenia ciasta
    prażone płatki migdałowe ok 2 łyżek
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Japoński makowiec z mielonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wypłukałam i zalałam wrzątkiem. Gotowałam przez pół godziny. Odcedziłam na gazie. Zmieliłam w młynku. Obrałam jabłka i starłam na dużych oczkach. Masło rozpuściłam i przestudziłam. Jaja wbiłam do miski i ubiłam z cukrem na puszystą masę, dodałam zmielony mak, skórkę z pomarańczy, rodzynki, aromat migdałowy, mielone migdały i proszek do pieczenia. Całość wymieszałam na małych obrotach. Na koniec dodałam starte na dużych oczkach jabłka i dobrze wymieszałam już łyżką. Masę przelałam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy ( mam kwadratową) i piekłam w 175 stopniach przez 50 minut.
    Po wystudzeniu ciasto oprószyłam cukrem pudrem i posypałam prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować