Japoński chleb mleczny

0 (0 ocen)

Pyszny, puszysty, lekko słodki chlebek japoński. Świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami, na 2-3 dzień warto go opiec i podać z zimnym masłem

Składniki:


  • Zaczyn tang zhong:
    200 g wody
    40 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    50 g masła
    1 jajko
    54 g mleka
    60 g śmietany 30%
    30 g drożdży świeżych
    10 g mleka w proszku
    8 g soli
    86 g cukru
    540 g mąki pszennej typ 650
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Japoński chleb mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: mąkę wymieszać z wodą za pomocą rózgi, postawić na ogniu i mieszając podgrzewać cały czas aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

    Do pojemnika od robota wsypać mąkę, cukier (odłożyć łyżeczkę do rozczynu), sól i mleko w proszku, zamieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło.

    Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do pojemnika, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Przełożyć do formy o długości 30cm, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem lub całym jajkiem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować