Pyszny, puszysty, lekko słodki chlebek japoński. Świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami, na 2-3 dzień warto go opiec i podać z zimnym masłem
Składniki:
Zaczyn tang zhong:
200 g wody
40 g mąki pszennej typ 650
Ciasto właściwe:
50 g masła
1 jajko
54 g mleka
60 g śmietany 30%
30 g drożdży świeżych
10 g mleka w proszku
8 g soli
86 g cukru
540 g mąki pszennej typ 650
Japoński chleb mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn: mąkę wymieszać z wodą za pomocą rózgi, postawić na ogniu i mieszając podgrzewać cały czas aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, cukier (odłożyć łyżeczkę do rozczynu), sól i mleko w proszku, zamieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło.
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do pojemnika, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Przełożyć do formy o długości 30cm, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem lub całym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze