Jajo w gnieździe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy i wkładamy makaron.
Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Makaron od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
Ugotowany ostrożnie wyjmujemy na sito.
2.Na wyłożonej pergaminem blasze układamy plastry szynki.
Mozarelle ścieramy na wiórki i serem posypujemy każdy plasterek a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi.
3.Na każdy plaster delikatnie przekładamy po jednym gniazdku makaronowym, na nie sypiemy mozarelle i zioła
4.Na każdym gnieździe układamy wybite jajo przepiórcze - najlepiej ostrym nożem odciąć grubszą końcówkę skorupki i delikatnie wylać jajo na środek gniazdka, delikatnie solimy
5.Tak przygotowane gniazda wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st C na 8-10 min aby ser się rozpuścił a jajka leciutko ścięły. Po 8 min żółtko nadal będzie płynne (jeśli lubimy mocno ścięte musimy dłużej zostawić w piekarniku, ja jednak płynne lubię najbardziej.)
Podajemy na gorąco.
Smacznego :)
Komentarze