Jajo w gnieździe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaronowe gniazdko na szynce i mozarelli z jajkiem przepiórczym

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    Makaron gniazdka - 6 szt
    Jaja przepiórcze - 6 szt
    Ser mozarella - 15 dag

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    Szynka wędzona - 6 plastrów

    Składniki robocze:
    Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
    Woda i sól do ugotowania makaronu

Jajo w gnieździe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy i wkładamy makaron.
    Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
    Makaron od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
    Ugotowany ostrożnie wyjmujemy na sito.
  • Szynkę posypujemy mozarellą i ziołami 2. Na wyłożonej pergaminem blasze układamy plastry szynki.
    Mozarelle ścieramy na wiórki i serem posypujemy każdy plasterek a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • na szynce układamy gniazda, posypujemy serem i ziołami 3. Na każdy plaster delikatnie przekładamy po jednym gniazdku makaronowym, na nie sypiemy mozarelle i zioła
  • na każdym gnieździe układamy surowe jajo przepiórcze 4. Na każdym gnieździe układamy wybite jajo przepiórcze - najlepiej ostrym nożem odciąć grubszą końcówkę skorupki i delikatnie wylać jajo na środek gniazdka, delikatnie solimy
  • Gniazdko zapiekamy ok 8 min w 175 st C i podajemy na gorąco 5. Tak przygotowane gniazda wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st C na 8-10 min aby ser się rozpuścił a jajka leciutko ścięły. Po 8 min żółtko nadal będzie płynne (jeśli lubimy mocno ścięte musimy dłużej zostawić w piekarniku, ja jednak płynne lubię najbardziej.)
    Podajemy na gorąco.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy