Jajko zapiekane w maślanej bułeczce

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jajko w roli głównej ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DO PRZYGOTOWANIA::
    - maślane bułeczki: 4 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - Świeże zioła do dekoracji (koperek, natka pietruszki): 2 łyżki
    - śmietana: 2 łyżki
    - tarty parmezan: 2 łyżki
    - śmietana: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Jajko zapiekane w maślanej bułeczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Odkrawamy górę maślanej bułeczki i delikatnie usuwamy wnętrze bułki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Góry bułek odkładamy.

    Do każdej bułki wbijamy jajko, posypujemy je ziołami, dajemy odrobinę śmietany oraz masełka. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Posypujemy parmezanem.

    Pieczemy do momentu, aż bułki będą przyrumienione a jajko delikatnie ścięte (około 20 minut). Po około 15 minutach wkładamy do piekarnika góry bułeczek i podpiekamy. Podpieczone góry układamy na bułkach – podajemy cieplutkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy