Jajko zapiekane w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Często jem jajka na śniadanie, ale jajecznica lub jajka na miękko trochę mi się już przejadły, więc przyrządziłam je w nieco innej formie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 płat
    pomidory suszone 3-4 kawałki
    ser żółty 3 plasterki
    jajka 3 szt
    jajko do posmarowania
    sól
    pieprz
    koperek świeży do posypania

Jajko zapiekane w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pokroić na 6 równych kwadratów. Złożyć je po dwa, jeden na drugim. Wierzchnią warstwę ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez 13 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
    Wcisnąć środek, aby zrobić miejsce na jajko. Wrzucić pokrojony w kostkę ser oraz suszone pomidory, a na to wbić jajko. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do momentu, aż białko się zetnie. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem, oprószyć pieprzem i solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy