Jajko zapiekane w bułce

0 (0 ocen)

  • 25 min

Proste, smaczne śniadanie. Można tutaj wykorzystać bułki "z wczoraj". Bułki po zapieczeniu stają się chrupiące i nabierają nowej świeżości.

  • 25 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    2 bułki
    2 jajka
    1/2 kulki mozzarelli
    parę listków świeżej bazylii
    sól, pieprz, papryka ostra

Jajko zapiekane w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z bułek zetnij czapeczki. Wydrąż miąższ ze środka (do wyrzucenia). Bułki ułóż na blaszce, do każdej wbij delikatnie jajko, ale tak by nie uszkodzić żółtka. Każdą oprósz ostrą papryką, solą i ew. pieprzem.
  • Jajko zapiekane w bułce 2. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce albo posiekaj. Bazylię posiekaj. Bułkę opsyp mozzarellą i bazylią.
  • 3. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, najpierw góra-dół przez 10 minut, a potem na 2-3 minuty włącz grillowanie z góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy