Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem.
Składniki:
Składniki na 1 porcje:
1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
2 małe jajka
kilka plasterków szynki (można pominąć)
sól, pieprz
sok z cytryny
szczypiorek
Jajko zapiekane w awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do połówek awokado pozbawionego pestki ostrożnie przelewamy jajka. Skrapiamy cytryną. Szynkę drobno siekamy i posypujemy na jajka.
2.Dekorujemy szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy do 10 minut, aż jajka się zetną w 180 stopniach C.
Porady
nie pieczemy zbyt długo by awokado nie zrobiło się gorzkie. maksymalnie do 10 minut
Komentarze