Jajko zapiekane w awokado

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem.

Składniki:

  • Składniki na 1 porcje:
    1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
    2 małe jajka
    kilka plasterków szynki (można pominąć)
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    szczypiorek

Jajko zapiekane w awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do połówek awokado pozbawionego pestki ostrożnie przelewamy jajka. Skrapiamy cytryną. Szynkę drobno siekamy i posypujemy na jajka.
  • 2. Dekorujemy szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy do 10 minut, aż jajka się zetną w 180 stopniach C.

Porady

nie pieczemy zbyt długo by awokado nie zrobiło się gorzkie. maksymalnie do 10 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy