Jajko zapiekane w awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To zestawienie to świetny sposób na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie białkowo - tłuszczowe. Jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, wypełnia połówki awokado odmiany hass o bardzo delikatnym i lekko orzechowym smaku. Przygotowanie tej przekąski jest proste, ale efekt niesamowicie smaczny.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 dojrzałe awokado hass
    - 4 małe jajka
    - 1 łyżeczka masła
    - świeżo zmielony pieprz
    - sól do smaku
    - szczypiorek

Jajko zapiekane w awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajko zapiekane w awokado 1. Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy delikatnie środki, aby umieścić w nich całe jajko. Wszystkie połówki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, środki oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wbijamy jajko i ponownie oprószamy je odrobiną soli i pieprzu.
  • Jajko zapiekane w awokado 2. Na każdej połówce awokado z jajkiem umieszczamy kawałek masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 - 13 minut. Przekąska najlepiej smakuje, gdy żółtko jaja jest płynne, a białko delikatnie ścięte. Gotowe awokado posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy