Jajko zapiekane na brokule i szynce w kruchym koszyczku podane na sałatce z roszponki i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koszyczek: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10cm odwracamy do góry dnem. Na miseczkę wykładamy ciasto. Brzegi odcinamy nożem. Ciasto na miseczce smarujemy białkiem. Pozostałe ciasto znów zagniatamy i rozwałkowujemy. Kroimy na cienkie pasy. Pasami ciasta obklejamy dookoła ciasto na miseczce, lekko dociskamy. Miseczkę z ciastem przekładamy na blaszkę. Resztę ciasta znów zagniatamy i formujemy ok 15cm wałeczek. Wałeczek formujemy w kształt litery C i układamy na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdejmujemy z miseczki.
2.Jajko zapiekane: Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę. Na dnie upieczonego koszyczka rozkładamy różyczki brokuła oraz pokrojoną szynkę. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wybijamy jajko. Koszyczek układamy na blaszce i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbijamy wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
3.Sałatka: Pomarańczę obieramy ze skóry. Ostrym nożem wycinamy z pomarańczy fileciki. Słonecznika prażymy na suchej patelni. Roszponkę płuczemy i przekładamy do salaterki. Dodajemy pomarańczę i słonecznik. Delikatnie mieszamy i wykładamy na talerz. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
4.Na środku talerza z sałatką układamy przygotowany koszyczek i podajemy. Smacznego!!!
Komentarze