Jajko w skorupce z ciemnego chleba

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zrobił mi się zapas chleba i coś musiałam z nim zrobić. Wykorzystałam go do przygotowania takich jajecznych kul. Jajka są na twardo by dało się ładnie przekroić ale smaczniejsze są bardziej miękkie ale znów nie za bardzo miękkie.

  • 30 min

Składniki:


  • jajka 4 szt
    ciemny chleb ok 7 kromek
    słonecznik 2 łyżki
    cebula 1/2 szt
    marchew ugotowana kawałek
    przyprawa uniwersalna
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    olej
    bulion

Jajko w skorupce z ciemnego chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba zamaczamy w bulionie i je odciskamy. Rozkruszamy je ale nie zgniatamy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i marchew.

    Rozgrzewamy natłuszczoną patelnię i na chwilę wrzucamy słonecznik. Dodajemy go do chleba. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Można dodać troszkę roztrzepanego jajka.

    Gotujemy jajka (nie muszą być na twardo a bardziej półtwardo). Jajka obieramy, oprószamy solą i pieprzem. Na dłoni rozpłaszczamy przygotowaną masę chlebową (jajko można obtoczyć w tartej bułce) jajko kładziemy na masie i oblepiamy je. Oblepione jajko obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy