Nie musimy ciągle jeść jajka na twardo, miękko czy w jajecznicy. Świetnym pomysłem na śniadanie jest jajko w koszulce, polane pysznym sosem z dodatkiem sałaty – prosty, sycący i zdrowy posiłek
Jajko w koszulce na sałacie z sosem miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód i musztardę mieszamy ze sobą. Dodajemy sok z cytryny i stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Sałatę płuczemy, suszymy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na pół układamy na sałacie. W wysokim garnku zagotowujemy około 15 cm (na wysokość) wody, dodajemy ocet i znów zagotowujemy.
2.Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do miseczki. Łyżką zagarniamy wodę w garnku tak, aby powstały okręgi, wlewamy szybko jajko i znowu zagarniamy łyżką wodę, aby białko owinęło żółtko. Jajko gotujemy 2-3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową, czekamy aż ocieknie z wody i układamy na sałatce. Radzę każde z jajek gotować osobno. Oprószamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem. Całość polewamy sosem i od razu podajemy. Życzę smacznego ;)
Komentarze