Jajko w chmurce.

0 (0 ocen)

Ulubione śniadanko mojej żony, codzienne, ponieważ jest to danie bardzo efektowne, uważam, że może zagościć przy uroczystych okazjach i na pewno wzbudzi zachwyt swoją delikatnością jak i urodą.

Składniki:

  • 1 jajko
    1 plaster szynki gotowanej lub konserwowej
    1 łyżka masła
    1 łyżka pietruszki lub szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajko w chmurce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę i natkę pokroić. Oddzielić białko od żółtka.
    Białko ubić z solą i pieprzem, dodać szynkę z pietruszką, wymieszać.
    Roztopić masło na patelni (najlepiej o grubym dnie) i wyłożyć 3/4 ubitego białka z szynką i pietruszką.
    W środku "chmurki" zrobić wgłębienie i zsunąć z talerzyka delikatnie całe żółtko, przykryć resztą piany i smażyć na małym ogniu 1min.
    Teraz patelnię z "chmurką" wstawiamy do piekarnika pod grill do momentu, aż piana lekko się zarumieni – około 2-3 minuty.
    Otrzymamy bardzo delikatne danie z płynnym żółtkiem w środku. Do tego tościk i pychota całkowita.

    Inny sposób: chmurkę z żółtkiem ostrożnie przewrócić na drugą stronę, zgasić ogień i zostawić na 1 min-żółtko będzie płynne, jeżeli pozostawimy dłużej, zetnie się bardziej. W tej wersji "chmurka" będzie raczej burzowa, przypieczona z obu stron, ale smak nadal doskonały.
    Zachęcam do spróbowania, dzieciom się spodoba na pewno.
    Takie jajka można podać na wielkanocne śniadanie. Robimy na dużej patelni od razu 4-5 szt. i zapiekamy wszystkie razem. Jeżeli nie mamy patelni z rączką przystosowaną do wkładania do piekarnika, przekładamy delikatnie na blachę i na niej zapiekamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować