Jajka na śniadanie są klasykiem. Jajka w chlebie stanowią smaczną alternatywę dla jajecznicy, jajek na twardo czy miękko. Poza tym przygotowane w poniższy sposób pozwalają wykorzystać resztki, które gdzieś pochowały się po lodówce ;)
1 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
3-4 kromki chleba (w zależności od wielkości)
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki groszku konserwowego
Pół czerwonej papryki
Pół cebuli
Kawałek kiełbasy
Sól, pieprz
Masło
Jajko w chlebie z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbić do miski i roztrzepać. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojone w kostkę paprykę, cebulę i kiełbasę, doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z chleba wydrążyć miąższ. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim chleb. Chleb odwrócić na drugą stronę i chwile podsmażyć. W wydrążoną dziurę w chlebie włożyć porcję farszu, gdy jajko się zetnie, kromkę jeszcze raz, delikatnie, odwrócić i podsmażyć. Podać.
Komentarze