JAJKO SADZONE NA KOTLECIE

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Jak dla mnie jest to wspaniały pomysł na szybki i smaczny, a przede wszystkim syty obiad. Jajka sadzone, na kotlecie ze schabu, wspaniale komponują się z frytkami i sosem koperkowo-czosnkowym. Możecie je podać również z ziemniaczkami i bukietem ulubionych surówek. Taki tradycyjny polski obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 4 rozbite kotlety ze schabu
    - 5 jajek
    - sól
    - pieprz
    - czosnek granulowany
    - papryka słodka
    - mąka pszenna do obtoczenia kotletów
    - bułka tarta do obtoczenia kotletów
    - olej rzepakowy do smażenia kotletów
    - 2 łyżki masła do smażenia jajek

    Dodatkowo:
    - frytki
    - sos koperkowo-czosnkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jajko sadzone na kotlecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety posól i dopraw przyprawami z obu stron. Następnie obtocz je najpierw w mące, potem w jajku (1 roztrzepana sztuka) a na końcu w bułce tartej. Smaż z obu stron na rumiano w dobrze rozgrzanym oleju.
  • 2. Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Ogień zmniejsz i nisko nad patelnią rozbij jajko i posadź je na patelni. Posadź, nie zrzuć :) Potem kolejne i kolejne. Delikatnie posadzone z niskiej wysokości jajka nie rozlewają się. Posyp je troszkę solą i pieprzem.
  • 3. Smaż na niewielkim ogniu. Na większym ogniu jajka będą podskakiwać i będą się robić różne bąbelki, a żółtko przy którymś podskoku może się rozlać. Na niewielkim ogniu będą idealnie ścięte, gładkie i pyszne. Smaż, aż białko będzie całkowicie bielutkie.
  • 4. Frytki przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  • 5. Podaj z frytkami, sosem bądź ulubioną surówką umieszczając jajko na kotlecie schabowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować