Jajko na śmiatko

4.88 (8 ocen)

  • 3 min
  • Dla 1 osoby

Śniadanie mojego dzieciństwa, uwielbiałam kiedy babcia robiła nam takie jajeczko, pyszne aksamitne w smaku i pachnące masełkiem.
Takie jajko można podać nawet małym dzieciom, już od pół roczku, jest lekkostrawne i pożywne.

  • 3 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • dla jednej osoby dorosłej:

    2 większe jajka kładzione na wrzątek i gotowane nie dłużej niż 3 minuty
    masło na czubku noża
    sól i pierz do smaku
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Jajko w koszulce (poche)

Jajko na śmiatko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe jajka opłukać szybko zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
    Jajka przytrzymać mokrą ścierką i dzieląc nożem na pół wydrążyć wnętrze płynne nadzienie, dodać masełko, wymieszać z solą i odrobiną pieprzu.
    Zjeść z kromką chleba tylko z masłem.
    Pychota i pełnowartościowe śniadanie za nami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować