Jajka zięcia

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Nazwa wzięła się z tradycji ich podawania przyszłym zięciom jako ostrzeżenie, że jeśli chcą oni jedynie wykorzystać ich ukochane córki to ich klejnoty skończą jak te jajka - usmażone w głębokim tłuszczu i podane ze słodkim sosem. A oto moja wersja.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    Makaron spaghetti 250 g
    4 jajka
    15 dag żółtego sera np gouda

    Składnik pomocniczy
    1 puszka pomidorów

    Składniki pomocnicze
    1/2 małej cebulki
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    bazylia

    Do dekoracji
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jajka zięcia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spaghetti 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz.
  • usmażone jaja 2. Jajka ugotować na wolno. Wystudzić. Następnie jaja wrzucić na głęboki rozgrzany olej aż skórka zrobi się brązowa.
  • sos 3. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Wrzucić pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pogotować, aż trochę woda odparuje Doprawić solą, pieprzem , bazylią. Na koniec zetrzeć ser na drobnej tarce i podgrzewać, aż się rozpuści.
  • jajka zięcia 4. Sos wyłozyć na makaron, a na samą górę jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować