Jajka zapiekane z boczkiem,miętą,bobem i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moją propozycje możecie wykorzystać zarównano na śniadanie jak i na obiad.Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie wam do gustu ;-)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 jajka

    szklanka bobu ( użyłam mrożonego)

    2 grube plastry boczku

    szklanka kwaśnej śmietany

    ok 5 dkg startego parmezanu ( możecie zastąpić innym żółtym serem)

    sól, pieprz

    2 łyżki posiekanej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka zapiekane z boczkiem,miętą,bobem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie do miękkości. Obieramy ze skórki. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z bobem na patelni. Dodajemy miętę , sól i pieprz do smaku.-rozkładamy Na dno naczynek do zapiekania. Śmietanę mieszamy z tartym serem, doprawiamy i wylewamy na boczek z bobem. Na wierzch każdego naczynka wbijamy delikatnie jajko. Kokilki wstawiamy do żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą do 1/2 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 220 st piekarnika, Zapiekamy ok 20min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Jajka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować