Jajka zapiekane w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i szybka przekąska dla wielbicieli ciasta francuskiego

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    6 jajek
    12 plasterków szynki
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    pęczek szczypiorku
    sól, pieprz

Jajka zapiekane w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę, cebulę i szynkę kroimy w dużą kostkę. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, a każdy z nich zlepiamy tak by powstał "koszyczek" z wgłębieniem. Koszyczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do każdego z nich wkładamy pokrojoną paprykę, cebulę i szynkę. Wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą oraz pieprzem. Koszyczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy