Jajka zapiekane na szpinaku

0 (0 ocen)

Jedno z ulubionych naszych śniadań na ciepło. Jajka zapiekane w miseczkach ze szpinakiem. Szpinak przygotowuję sobie wieczorem, więc rano tylko wbijam jajka i zapiekam, nim przygotuję napoje i stół, jajka są gotowe

Składniki:


  • 1 łyżka masła klarowanego
    2 ząbki czosnku
    450 g szpinaku mrożonego
    sól i pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa
    4 jajka

Jajka zapiekane na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na klarowanym maśle przesmażyć obrany i przeciśnięty czosnek.

    Wrzucić lekko rozmrożony szpinak, dusić aż odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

    Lekko przestudzony szpinak nałożyć do kokilek, zrobić łyżeczką (lub kieliszkiem) wgłębienia na jajko.

    Następnego dnia rano jajka wybijać do miseczki i delikatnie wlewać do kokilek. Posypać lekko solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-12 minut, aż białko będzie ścięte.

Komentarze

Podobne przepisy