Jedno z ulubionych naszych śniadań na ciepło. Jajka zapiekane w miseczkach ze szpinakiem. Szpinak przygotowuję sobie wieczorem, więc rano tylko wbijam jajka i zapiekam, nim przygotuję napoje i stół, jajka są gotowe
Składniki:
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
450 g szpinaku mrożonego
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
4 jajka
Jajka zapiekane na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na klarowanym maśle przesmażyć obrany i przeciśnięty czosnek.
Wrzucić lekko rozmrożony szpinak, dusić aż odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Lekko przestudzony szpinak nałożyć do kokilek, zrobić łyżeczką (lub kieliszkiem) wgłębienia na jajko.
Następnego dnia rano jajka wybijać do miseczki i delikatnie wlewać do kokilek. Posypać lekko solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-12 minut, aż białko będzie ścięte.
Komentarze