Jajka z szynką, śliwką i sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta i efektowna wielkanocna przekąska.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka wędzona (cieniutkie palsterki np szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej): 12 plastrów
    - śliwki (suszone): 12 sztuk
    - jajka (duże, wiejskie): 6 sztuk

    - majonez: 3 łyżki
    - śmietana (kwaśna 12%): 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - chrzan (tarty, ze słoiczka): 1 łyżeczka

Jajka z szynką, śliwką i sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zawinąć w szynkę, umieścić każdą roladkę na połówce jajka. Podawać z sosem chrzanowym.
    Aby wykonać sos należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i doprawić do smaku. Można dodać więcej chrzanu aby sos był ostrzejszy.

Komentarze

Podobne przepisy