Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy

0 (0 ocen)

Odrobinę luksusu...Eleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser Gruyère jest to rodzaj szwajcarskiego sera z mleka krowiego. Smak tego sera jest lekko orzechowy.Odrobina luksusu każdemu się należy nie tylko od święta :)

Składniki:

  • Składniki:
    4 - 6 jajek ugotowanych na twardo
    150 g wędzonego łososia
    50 g sera Gruyère (opcjonalnie poczciwa gouda)
    2 łyżki majonezu
    puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł)
    rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek)
    koperek
    pół łyżeczki kurkumy
    świeżo mielony pieprz
    plasterki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek.
  • 2. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka.
  • faszerowane jajka z kawiorem 3. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki kawioru.

Porady

Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka z otworkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kawior Łosoś Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować