Jajka w szynce na sałatce pieczarkowej

4.51 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Córka jak byla mała na tak przyrządzone jajka mówiła "żaby" teraz jest dorosła ale tą przystawkę dalej nazywa "żaby"

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • •7 jaj
    •7 plastrów szynki
    •30 dag pieczarek
    •natka pietruszki do dekoracji
    •2 rzodkiewki do dekoracji
    •szczypta pieprzu
    •szczypta soli
    •ziarenka pieprzu do dekoracji
    •pęczek szczypiorku
    •majonez dekoracyjny słoiczek
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka w szynce na sałatce pieczarkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotujemy pieczarki w osolonej wodzie 20 minut, odcedzamy, studzimy i drobno siekamy
    2. 7 jaj gotujemy na twardo, .obieramy, jajka kroimy wzdłuż , 7 połówek dekorujemy, pozostałe drobno kroimy
    3. Szczypiorek myjemy, suszymy i drobno kroimy.
    4. Z pokrojonych jajek, ugotowanych pieczarek i szczypiorku robimy sałatkę z majonezem doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę kładziemy na półmisek.
    5. Na sałatce układamy wcześniej przygotowane przekrojone jajka.
    6. Na każde jako kładziemy plaster szynki
    7. Z majonezu i ziarenek pieprzu czarnego robimy oczy.
    8. Z rzodkiewki robimy usta.
    9. Całość dekorujemy majonezem , rzodkiewką i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować