jajka w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Sos koperkowy wyśmienicie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo oraz jako dodatek do ziemniaczków i mięs.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - koperek (Można też użyć mrożonego lub suszonego.): 1 pęczek
    - masło: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - bulion: 1 szklanka
    - śmietana 18% do zup i sosów: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do stopionego masła dodać mąkę, zasmażyć bez rumienienia, rozprowadzić zimnym bulionem, zagotować mieszając (uważać by się nie zważyło!), doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i śmietanę, zamieszać podgrzewając na małym ogniu. Tak przygotowany sos podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Bardzo dobry jako dodatek do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Koperek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować