Bardzo sympatyczny sposób podania śledzi i jajek, wyglądają jak łyse głowy w wysoko postawionych futrzanych szalach. Przy okazji przystawka jest pyszna, bo smaki się dopełniają
20 min
Składniki:
2 cebule,
majonez, łyżeczka musztardy,
mała śmietana,
5 jajek,
groszek konserwowy,
sałata,
filety śledziowe,
papryka, sól, pieprz,
cukier,
sok z cytryny.
Jajka w śledziowych szalikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na półmisek wyłożyć sałatę, a na to krojoną w długie pióra dużą cebulę, wygniecioną i zmacerowaną w soli, szczypcie cukru i soku z cytryny oraz wymieszaną z sosem z majonezu, gęstej śmietany, soli, pieprzu, cukru i odrobiny musztardy.
Jajkom ściąć czubki, by pewnie stały, owinąć śledziami, spiąć wykałaczką, udekorować papryką w proszku. W środek wsypać zielony groszek.
Komentarze