Jajka w śledziowych szalikach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo sympatyczny sposób podania śledzi i jajek, wyglądają jak łyse głowy w wysoko postawionych futrzanych szalach. Przy okazji przystawka jest pyszna, bo smaki się dopełniają

  • 20 min

Składniki:

  • 2 cebule,
    majonez, łyżeczka musztardy,
    mała śmietana,
    5 jajek,
    groszek konserwowy,
    sałata,
    filety śledziowe,
    papryka, sól, pieprz,
    cukier,
    sok z cytryny.

Jajka w śledziowych szalikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na półmisek wyłożyć sałatę, a na to krojoną w długie pióra dużą cebulę, wygniecioną i zmacerowaną w soli, szczypcie cukru i soku z cytryny oraz wymieszaną z sosem z majonezu, gęstej śmietany, soli, pieprzu, cukru i odrobiny musztardy.
    Jajkom ściąć czubki, by pewnie stały, owinąć śledziami, spiąć wykałaczką, udekorować papryką w proszku. W środek wsypać zielony groszek.

Porady

Idealne na męskie przyjęcie!

Komentarze

Podobne przepisy