Jajka w skorupkach

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Wspomnienie dzieciństwa... Nieco inny sposób podania jajek. Potrzebna wprawa w przecinaniu skorupek, ale trening czyni mistrza :-)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 10 sztuk
    - koperek: 1 pęczek
    - orzechy włoskie (bardzo drobno posiekane): 50 gramów
    - cebula (pokrojona w kosteczkę i podsmażona na maśle do zrumienienia): 1 sztuka

Jajka w skorupkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka w skorupkach 1. Jaja gotujemy na twardo, ostrym nożem przecinamy na pół, wydrążamy środki, które rozgniatamy widelcem i mieszamy z orzechami, koperkiem i podsmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • jajka w skorupkach 2. Farszem napełniamy połówki skorupek, staramy się docisnąć nadzienie nie uszkadzając skorupki.
  • jajka w skorupkach 3. Napełnione farszem połówki smazymy na maśle do uzyskania złotego koloru.
  • 4. Podajemy na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobań. Możemy je podsmażyć bezpośrednio przed podaniem, do tego czasu przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy