Jajka w skorupce mięsno szpinakowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Jajka inaczej – w otoczce mięsno szpinakowej, na zimno. Ciekawy dodatek do stołu wielkanocnego.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek ugotowanych na twardo
    ½ kg mięsa mielonego z szynki
    20 dag szpinaku – u mnie rozdrobniony
    2 jajka
    Sól, pieprz do smaku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka śmietany 18%
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka w skorupce mięsno szpinakowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do mięsa dodać 2 jajka, sól, pieprz, dobrze wymieszać składniki. Szpinak odparować, dodać przetarty czosnek, sól, pieprz do smaku, śmietanę, wymieszać składniki, krótko smażyć. Z porcji mięsnej uformować 5 kulek, spłaszczyć na placki, ułożyć porcję szpinaku, w środku jajka, zwinąć w kształt jajek, zawinąć w folię. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone jajka przekroić na pół, dowolnie udekorować. Podawać przekąskę z dużą ilością chrzanu na zimno.

Porady

1.przed końcem pieczenia można z wierzchu folię, mięso się lekko zrumieni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować