Jajka inaczej – w otoczce mięsno szpinakowej, na zimno. Ciekawy dodatek do stołu wielkanocnego.
30 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
½ kg mięsa mielonego z szynki
20 dag szpinaku – u mnie rozdrobniony
2 jajka
Sól, pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka śmietany 18%
Folia spożywcza
Jajka w skorupce mięsno szpinakowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do mięsa dodać 2 jajka, sól, pieprz, dobrze wymieszać składniki. Szpinak odparować, dodać przetarty czosnek, sól, pieprz do smaku, śmietanę, wymieszać składniki, krótko smażyć. Z porcji mięsnej uformować 5 kulek, spłaszczyć na placki, ułożyć porcję szpinaku, w środku jajka, zwinąć w kształt jajek, zawinąć w folię. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone jajka przekroić na pół, dowolnie udekorować. Podawać przekąskę z dużą ilością chrzanu na zimno.
Porady
1.przed końcem pieczenia można z wierzchu folię, mięso się lekko zrumieni.
Komentarze