Jajka w mięsnym stojaku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna propozycja na wielkanocne śniadanie i podanie jajka w mięsnym stojaku na jajka.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 surowe jajko
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    majeranek
    rodzynki

    dodatkowo
    jajka
    blacha do wypiekania babeczek na 6 sztuk lub na 12 sztuk.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w mięsnym stojaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone 1. Mięso doprawiamy i mieszamy z jajkiem i rodzynkami.
  • forma 2. Formę do babeczek smarujemy tłuszczem. Ja używam tłuszczu w spreju do natłuszczania blach.
  • mięso w formie 3. wykładamy porcję mięsa na każdy dołek w formie i robimy duże wgłębienie.
  • jajka 4. Ugotuj jajka na miękko i obierz.
  • mięso 5. Wstaw do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach i zapiekaj 20 minut.
  • jajko 6. Po tym czasie włóż po jednym ugotowanym jajku do dołka w mięsie i zapiekaj około 5 minut tak aby jajko się ogrzało i wtopiło w mięso oraz stało stabilnie po wyjęciu.
  • dekoracja 7. Takie jajka można dookoła udekorować majonezem.

Porady

Takie jajka można podać na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokułu

To może cię zainteresować