Jajko, z którego po rozkrojeniu wypływa gorące żółtko, a do tego kremowy sos holenderski i chrupiące szparagi ze świeżą bułką. Idealne śniadanie weekendowe.
Jajka w koszulkach z sosem holenderskim i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, wyciągamy, układamy na bułce.
Sos holenderski:
Żółtka, sok z cytryny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w blenderze. Masło rozgrzewamy w garnuszku na płynną masę.
Zakrywamy blender pokrywą, mieszamy jajka, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz na dużej prędkości przez 5 sekund, następnie zdejmujemy pokrywę, mieszając, na średniej prędkości powoli wlewamy gorące masło. Kiedy wlejemy całość, zamykamy znów pokrywę i miksujemy pozostałe 10 sekund.
2.Jajka w koszulkach:
W dużym garnku mieszamy wodę, ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i delikatnie wbijamy jajka do wody, uważając, żeby się nie połączyły. Gotujemy na małym gazie około 2 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na szparagach. Na wierzch wylewamy sos holenderski i posypujmy świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze