Jajka w koszulkach z sosem holenderskim i szparagami

0 (0 ocen)

Jajko, z którego po rozkrojeniu wypływa gorące żółtko, a do tego kremowy sos holenderski i chrupiące szparagi ze świeżą bułką. Idealne śniadanie weekendowe.

Składniki:

  • 8 szparagów
    2 jajka
    1 łyżka octu
    3 szczypty soli
    2 bułki

    Sos holenderski:

    3 żółtka
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ łyżeczki musztardy Dijon
    120 g masła
    3 szczypty soli
    świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w koszulkach z sosem holenderskim i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w koszulkach z sosem holenderskim i szparagami 1. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, wyciągamy, układamy na bułce.
    Sos holenderski:
    Żółtka, sok z cytryny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w blenderze. Masło rozgrzewamy w garnuszku na płynną masę.
    Zakrywamy blender pokrywą, mieszamy jajka, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz na dużej prędkości przez 5 sekund, następnie zdejmujemy pokrywę, mieszając, na średniej prędkości powoli wlewamy gorące masło. Kiedy wlejemy całość, zamykamy znów pokrywę i miksujemy pozostałe 10 sekund.
  • Jajka w koszulkach z sosem holenderskim i szparagami 2. Jajka w koszulkach:
    W dużym garnku mieszamy wodę, ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i delikatnie wbijamy jajka do wody, uważając, żeby się nie połączyły. Gotujemy na małym gazie około 2 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na szparagach. Na wierzch wylewamy sos holenderski i posypujmy świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jajka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować