Jajka w koszulkach na czosnkowych grzankach

0 (0 ocen)

  • 5 min

Sycące, smaczne śniadanie.

  • 5 min

Składniki:

  • Jajka – 2 na 1 osobę

    1 łyżka octu,

    Około 1 litra wody

    Sól

    Grzanki z bagietki francuskiej

    Oliwa,

    czosnek granulowany

Jajka w koszulkach na czosnkowych grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, ocet i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień tak aby woda lekko wrzała. Do wrzątku wlewamy delikatnie rozbite jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości) i delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez około 2 minuty. Jak żółtko będzie w białej koszulce z białka to wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową na talerz. Po ugotowaniu pierwszego jajka, a przed wbiciem następnego, usuwamy z wody pozostałości białka.
  • 2. W między czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy szczyptę granulowanego czosnku. Na rozgrzaną oliwę wykładamy kromeczki bagietek i podsmażamy z jednej i drugiej strony na lekko rumiany kolor. Grzanki wykładamy na talerz a następnie nakładamy na nie ugotowane jajka w koszulkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy