Jajka w koszulkach na czosnkowych grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, ocet i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień tak aby woda lekko wrzała. Do wrzątku wlewamy delikatnie rozbite jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości) i delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez około 2 minuty. Jak żółtko będzie w białej koszulce z białka to wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową na talerz. Po ugotowaniu pierwszego jajka, a przed wbiciem następnego, usuwamy z wody pozostałości białka.
2.W między czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy szczyptę granulowanego czosnku. Na rozgrzaną oliwę wykładamy kromeczki bagietek i podsmażamy z jednej i drugiej strony na lekko rumiany kolor. Grzanki wykładamy na talerz a następnie nakładamy na nie ugotowane jajka w koszulkach.
Komentarze