Jajka w koszulce z sosem holenderskim i szparagami na patencie

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jajka w koszulkach, sos holenderski i szparagi to trio idealne. Jednak wiele osób ma problem, żeby zrobić jajka z płynnym żółtkiem i aksamitnym sosem holenderskim dlatego postanowiłam podzielić się moimi sprawdzonymi sposobami, aby to danie zawsze wychodziło idealnie.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka w koszulkach:
    5-6 jajek, najlepiej żeby jajka były jak najświeższe, białko wtedy ma najlepszą konsystencję i ładnie otacza żółtko

    sos holenderski:
    4 żółtka, w temperaturze pokojowej
    2 łyżki soku z cytryny
    100 g masła
    sól morska
    pieprz biały

    szparagi:
    500 g szparagów
    sól morska

    kawior i szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Jajka w koszulce z sosem holenderskim i szparagami na patencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi gotowane na parze:
    Szparagi układamy w parowarze, lekko posypujemy solą morską. Gotujemy na parze 4-5 minut.
  • blender 2. Sos holenderski:
    Do kielicha blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka, sól i biały pieprz. Chwilę miksujemy.

    Odkrywamy korek. Ciągle miksując na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy gorące masło. Mieszamy do połączenia składników i otrzymania kremowego, aksamitnego sosu, około minuty.
  • gotowanie 3. Jajka w koszulkach:
    Zazwyczaj gotowałam jajka w rondelku po 2 maksymalnie 3 jajka. Dzisiaj jednak wypróbowałam inny sposób - genialny w swojej prostocie.
    Do głębokiej nieprzywierającej patelni o średnicy 26-28 cm wlewamy wodę na wysokość 5 cm. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień, woda powinna tylko mrugać. Jajka pojedynczo wbijamy do filiżanki, a następnie ostrożnie wlewamy na patelnię. Robimy to samo z pozostałymi. Jajka gotujemy 3 minuty. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i ostrożnie przekładamy na papierowy ręcznik.
  • 4. Na talerze wykładamy szparagi, układamy na nich jajka. Całość polewamy sosem holenderskim.
    Posypujemy szczypiorkiem i kawiorem. Podajemy z pieczywem np. bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować