Tak przygotowane śniadanko zrobi wrażenie na niejednej osobie . Doskonały , aksamitny sos z jogurtu i szczypiorku wspaniale smakuje z jajkami w koszulkach i szynką parmeńską. Szybkie w przygotowaniu , z dostępnych składników .
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
1 łyżka octu
2 spore bułki
8 plasterków szynki parmeńskiej
Sos:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
150 g. jogurtu typu greckiego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
posiekany szczypiorek
Jajka w koszulce na szynce parmeńskiej z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W metalowej misce rózgą kuchenną mieszam żółtka, jogurt i musztardę , stawiam na garnku z gotującą wodą na maleńkim płomieniu i ciągle mieszając gotuję ok. 10 minut , aż sos stanie się aksamitny i gęsty , dodaję szczypiorek , doprawiam solą i pieprzem , mieszam . Do ok. 2 szklanek wrzącej wody dodaję ocet , wbijam po jednym jajku i gotuję ok. 3 minuty obracając jajka łyżką i polewając je wodą . Połówki bułek opiekam lekko na suchej patelni , układam na nich po dwa plasterki szynki , jednym jajku , polewam sosem , posypuję szczypiorkiem .
Komentarze