Jajka w korzennej marynacie z pietruszką

0 (0 ocen)

Jajka w zalewie z dodatkiem przypraw korzennych oraz pietruszki. Dodatek warzywa do marynaty sprawia, że jajka zyskują wyraźny posmak umami. Jajka z powodzeniem mogą zagościć na wielkanocnym stole, ale i również stanowić smaczny dodatek na kanapki.

Składniki:

  • 20 jajek ugotowanych na twardo
    1 większa pietruszka (150 g)
    1 średnia biała cebula (80 g)
    4 szklanki wody
    4 łyżki octu 10%
    3 płaskie łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżeczka rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    1 łyżeczka kuminu całego (kmin rzymski)
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w korzennej marynacie z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w korzennej marynacie z pietruszką 1. Pietruszkę obrać, pokroić na plastry. Cebulę obrać i pokroić na półplastry. Owoce kolendry oraz kumin uprażyć w suchym rondelku. Wymienione składniki przełożyć do garnka, dodać rozmaryn, cynamon, imbir, pieprz, sól i cukier, wlać wodę i ocet. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min. Wystudzić.
  • Jajka w korzennej marynacie z pietruszką 2. Jajka obrać i włożyć do zakręcanego pojemnika lub słoja. Zalać marynatą, a pojemnik zakręcić. Przechowywać w lodówce.

Porady

Po 2 - 3 dniach jajka nadają się do spożycia. Jajka przechowywać do 10 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować