Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Pyszna, bardzo apetyczna oraz co ważne szybka i łatwa w przygotowaniu propozycja śniadania.

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 jajka od szczęśliwych kur
    3 plastry młodej cukinii z wydrążonymi środkami
    3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
    szczypiorek
    kurki uduszone w maśle lub kurki zakonserwowane w maśle
    sól morska
    pieprz kolorowy

Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietanę. Dodajemy szczypiorek sól i pieprz. Mieszamy. Układamy plastry cukinii. W każdy plaster wbijamy jajko. Całość posypujemy kurkami, solą i pieprzem. Zakrywamy folią spożywczą. Naczynie wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez 10 minut.
  • podanie 2. Podajemy od razu po przygotowaniu z grzanką czosnkową z bagietki lub bułki wrocławskiej.

Porady

Przepis na kurki: /przepis/kurki-konserwowane-w-masle

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy