Jajka w cieście francuskim

4.5 (200 ocen)

  • 10 min

Taka forma podania jajek na śniadanie będzie zaskoczeniem.

  • 10 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    jajka (ilość zależna od apetytu i ilości osób ;) )
    trzy plasterki szynki
    szczypiorek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki

Jajka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki do muffinek smarujemy delikatnie masłem. Ścianki oblepiamy ciastem francuskim tak, żeby nie została żadna dziura. Pokrojoną w kostkę szynkę wsypujemy do tak przygotowanej formy.
  • przygotowanie jajek w cieście francuskim 2. Jajka wbijamy do szklanki, filiżanki, małego naczynia i wlewamy do formy muffinkowej wyłożonej ciastem. Posypujemy szczypiorkiem, solimy, pieprzymy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do ścięcia białka, 5-15 minut. Wyjmujemy z foremek i podajemy na gorąco.

Porady

Można użyć zarówno foremki silikonowe, jak i metalowe. Na jajko możemy położyć płat ciasta francuskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować