Jajka w bigosie z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem

0 (0 ocen)

Propozycja na wegetariańskie danie lub sezonowy, lekki i bezmięsny obiad. Dodatek świeżego ogórka smakowo zdecydowanie wzbogaca i uzupełnia potrawę. Polecam taki eksperyment - naprawdę warto.

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo

    Bigos:
    1 mniejsza główka młodej kapusty (700g)
    1 duża marchewka (200g)
    1 duży ogórek sałatkowy (350 - 400g)
    1 mała biała cebula
    3 - 4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    3 łyżki oleju
    1/2 szklanki wody
    3/4 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w bigosie z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w bigosie z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem 1. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać. Marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać - warzywa wrzucić na rozgrzany w szerokim garnku olej. Wsypać kolendrę i, mieszając, smażyć 5 min.
  • Jajka w bigosie z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem 2. Dołożyć pokrojonego w kostkę ogórka - dusić kolejne 5 min.
  • Jajka w bigosie z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem 3. Kapustę poszatkować i dołożyć do garnka. Wlać wodę, całość oprószyć szczyptą soli i cukru - wymieszać. Dusić pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Jajka w bigosie z młodej kapusty ze świeżym ogórkiem 4. Po tym czasie wlać przecier, dodać zieleninę. Wymieszać i dusić już bez przykrycia 10 - 15 min. Co jakiś czas zamieszać potrawę. Gotowy bigos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z obranymi jajkami.

Porady

Danie smakuje i na ciepło i na zimno. Serwować z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami z okrasą. Podana ilość składników orientacyjnie wystarczy na 4 - 6 porcji - po 2 lub 3 jajka na porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować