Jajka śniadaniowe zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oraz obranego ze skórki pomidora pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na dwie części i rozłożyć w dwóch wysmarowanych masłem kokilkach. Posiekać szczypiorek i wyłożyć go na paprykę i pomidora.
2.Rozbić kolejno dwa jajka i delikatnie wylać je do kokilek. Jajka oprószyć solą i pieprzem.
3.Kokilki umieścić w naczyniu żaroodpornym z wodą. Każdą kokilę przykryć folią aluminiową.
4.Wstawić naczynie do lekko ciepłego piekarnika (lepiej nie wkładać kokilek od razu do gorącego, bo mogą pęknąć) i nagrzać go do temp. 175-180 stopni. Jajka powinny być gotowe po ok. 18-20 min od momentu osiągnięcia tej temperatury (wtedy będą całkiem ścięte; jeśli ktoś lubi płynne żółtko, można wyjąć je z piekarnika wcześniej).
Komentarze