Jajka śniadaniowe zapiekane w kokilkach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Tak przygotowane jajka będą idealne na śniadanie.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże jajka
    1 duży pomidor
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 pęczku szczypiorku lub dymki
    sól, pieprz

Jajka śniadaniowe zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oraz obranego ze skórki pomidora pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na dwie części i rozłożyć w dwóch wysmarowanych masłem kokilkach. Posiekać szczypiorek i wyłożyć go na paprykę i pomidora.
  • 2. Rozbić kolejno dwa jajka i delikatnie wylać je do kokilek. Jajka oprószyć solą i pieprzem.
  • 3. Kokilki umieścić w naczyniu żaroodpornym z wodą. Każdą kokilę przykryć folią aluminiową.
  • 4. Wstawić naczynie do lekko ciepłego piekarnika (lepiej nie wkładać kokilek od razu do gorącego, bo mogą pęknąć) i nagrzać go do temp. 175-180 stopni. Jajka powinny być gotowe po ok. 18-20 min od momentu osiągnięcia tej temperatury (wtedy będą całkiem ścięte; jeśli ktoś lubi płynne żółtko, można wyjąć je z piekarnika wcześniej).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy