Tak podane jajka to ciekawa propozycja na śniadanie. Można je jeść jak kanapkę, gdyż otacza je miseczka z bułki. Takie miseczki z jajkiem są kolorowe, pachnące, sycące, a przede wszystkim smaczne.
Jajka sadzone w miseczkach z bułek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawić piekarnik na 200 stopni C - opcja grzanie od góry.
Bułki wydrążyć aby powstały miseczki. Najpierw naciąć ostrym nożem koło na bułce o średnicy mniejszej jak bułka, potem wyciągnąć to koło i miąższ bułki (miąższ i kawałki skórki pokruszyć, ususzyć i zostawić do panierek na inną okazję), zostawić dość grube dno miseczki.
2.Szynkę pokroić w cienkie paseczki, ser zetrzeć na tarce, posiekać rzeżuchę, tymianek, pietruszkę i szczypiorek.
Na powstałych miseczkach z bułek posmarować masłem dno (0, 5 łyżeczki) ale od strony zewnętrznej. Od wewnątrz umieścić bez rozsmarowywania po 0,5 łyżeczki masła.
3.Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzać (na małym ogniu) ok. 5 minut pod przykryciem miseczki z bułek. Po 5 minutach gdy masło wewnątrz się roztopi do miseczek wsypać po 2 łyżeczki rzeżuchy, wbić po jednym jajku. Na białku posypać pietruszką (po 1 łyżeczce), tymiankiem (po 0,5 łyżeczki) i rzeżuchą (po 2 łyżeczki). Nałożyć z paseczków szynki gniazdka wokół żółtka, gniazdka posypać startym serem (po 1 łyżce).
4.Miseczki z bułek z zawartością przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut na górną półkę (opcja grzanie od góry).
Po wyciągnięciu z piekarnika jajka posypać szczypiorkiem, a także szczyptą soli i pieprzu.
Komentarze