Jajka sadzone w kaszance

0 (0 ocen)

Pomysł na jajka sadzone, podane w bardzo oryginalnej i ciekawej formie. Danie smakuje na ciepło i na zimno. Świetna propozycja na śniadanie, kolację, przystawkę, a nawet jako dodatek do obiadu zamiast mięsa.

Składniki:

  • 8 jajek
    sól do smaku
    oliwa do smażenia

    Masa z kaszanki:
    600 g kaszanki (np. grillowa)
    1 pęczek mięty
    1 duże jajko
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka sadzone w kaszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka sadzone w kaszance 1. Z kaszanki usunąć osłonki, resztę przełożyć do miski. Dodać posiekaną miętę, wbić jajko, wsypać mąkę. Całość zagnieść dłonią na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
  • Jajka sadzone w kaszance 2. Z masy uformować 8 pierścieni. Zrumienić z jednej strony na rozgrzanej oliwie.
  • Jajka sadzone w kaszance 3. Pierścienie odwrócić na drugą stronę, w środek każdego pierścienia wbić po jednym jajku, jajko oprószyć solą do smaku. Smażyć pod przykryciem do pożądanego stopnia ścięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować