Jajka sadzone na rydzach

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Śniadanie mistrzów do tego z serii proste najlepsze czyli jajka sadzone na rydzach smażonych na maśle.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki masła
    4-6 szt. rydzy
    Sól, pieprz
    1 kieliszek wody
    1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
    Bagietka (opcjonalnie)

Jajka sadzone na rydzach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze starannie oczyszczamy – kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojone rydze – około 5 minut.

    Po środku grzybów robimy 2 wgłębienia w które wbijamy jajka. Oprószamy grzyby i jajka solą i pieprzem, dolewamy kieliszek wody i przykrywamy patelnie.

    Smażymy jajka około 2-3 minut lub do momentu kiedy białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne. Usmażone jajka serwujemy od razu posypane posiekanym szczypiorkiem z chrupiącą bagietką.

    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy