Jajka sadzone na jarzynce

5 (159 ocen)

Jajka sadzone na jarzynce z selera i pora. Jest to świetna propozycja na śniadanie czy na ciepłą kolację. Jajka można także podać jako dodatek do obiadu - zamiast mięsa. Smaczne i proste.

Składniki:

  • 4 jajka

    Jarzynka:
    1/2 średniego selera (200g)
    15 cm-owy kawałek pora
    50 g smalcu lub masła
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    szczypta imbiru
    do smaku - sól, przyprawa typu Vegeta, pieprz biały mielony
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Jajka sadzone na jarzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka sadzone na jarzynce 1. Selera obrać i pokroić w małą kostkę, pora posiekać. Tłuszcz rozpuścić na patelni o szerokiej powierzchni. Wrzucić rozdrobnione warzywa - smażyć ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Jarzynkę przyprawić kminkiem, imbirem, Vegetą i pieprzem.
  • Jajka sadzone na jarzynce 2. Następnie wbić jajka, zachowując między mini odstęp.
  • Jajka sadzone na jarzynce 3. Całość podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, aż jajka będą odpowiednio ścięte. Jajka lekko posypać solą - podawać na ciepło z jarzynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować