Jajka sadzone na cukini z mnóstwem pietruszki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jajka zielononóżek charakteryzują się niską zawartością cholesterolu i wysokimi wartościami odżywczymi.

  • 15 min

Składniki:



  • łyżeczka oleju kokosowego
    5 jajek od zielononóżki
    młoda, mała cukinia
    pół pęczka natkie pietruszki
    1 cebulka dymka
    sól morska
    pieprz czarny swiezo mielony
    pół łyżeczki hiszpańskiej papryki wędzonej

Jajka sadzone na cukini z mnóstwem pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy (niezbyt mocno) olej kokosowy. Cebulkę dymkę myjemy, siekamy i przesmażamy na oleju przez minutę. Cukinię myjemy i nie obierając jej ze skórki, kroimy w kostkę - wrzucamy na patelnię i podsmażamy minute oprószając solą, pieprzem i papryką wędzoną. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, grubo siekamy i dodajemy do cukinii, mieszamy. Na patelnie po kolei wbijamy jajka. Przykrywamy przykrywką i podgrzewamy na wolnym ogniu aż jajka się zetną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy