Jajka pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie danie dla wielbicieli jajek i serów pleśniowych na gorąco.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    sól
    kolorowy pieprz
    4 sery camembert
    4 łyżki szczypiorku

    ulubiona zielona sałata u mnie (roszponka, rzymska i strzępiasta)
    2-3 łyżki dżemu żurawinowego lub suszonej żurawiny

Jajka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serki camembert lekko wydrążamy tak by zmieściło się nam żółtko.
  • 2. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka od razu możemy umieścić w serowych miseczkach.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy sól pieprz i szczypiorek. Masę nakładamy na ser tak by przykryła żółtka i zapiekamy ok. 8-10 minut, aż piana będzie ładnego złotego koloru.
    Podajemy z porwaną sałatą i żurawiną lub innymi świeżymi warzywami.

Porady

Zamiast szczypiorku do piany z białek możemy użyć żółtego sera lub natki pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy