Jajka po szkocku w panierce z jagnięciny w stylu kofta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne jajka w otoczce z jagnięciny w stylu kotlecików kofta.

  • 60 min

Składniki:

  • 7 jajek
    500 g mielonej jagnięciny
    1 łyżeczka sosu miętowego do jagnięciny
    1 łyżka mielonej kolendry
    1 mała cebula
    1/2 papryki zielonej
    1/2 papryki czerwonej
    szczypta chili
    1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
    2 łyżki pasty z imbiru i czosnku
    1 łyżeczka czarnuszki
    1/2 łyżeczki kurkumy
    5 ziarenek kardamonu
    1 łyżeczka kuminu
    sol i pieprz

    Bułka tarta
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka po szkocku w panierce z jagnięciny w stylu kofta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c7negk 1. 6 jajek ugotować na twardo lub półtwardo.

    Kumin, czarnuszkę, ziarenka kardamonu rozdrobnić w moździerzu.
    Do mięsa dodać jedno surowe jajko, przyprawy oraz bardzo drobno pokrojone papryki i cebule.
    Dokładnie wyrobić masę mięsną z przyprawami i jajkiem.

    Nakładać na dłoń części masy mięsnej, lekko ja spłaszczyć, nakładać po jednym jajku i dokładnie jajko obkleić masa mięsną .
  • image-1hqgp3q 2. Kazdą kulą obtoczyć w bułce tartej.
  • image-1ar7a12 3. Tak przygotowane jajka z mięsem układać na dobrze rozgrzanym oleju, smażyć z każdej strony na złocisty kolor. Trzeba uważać by olej nie był zbyt gorący i by mięso zbyt szybko się nie przypaliło z wierzchu.Usmażone jajka po szkocku ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbawić nadmiernej ilości tłuszczu.

    Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagnięcina Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować