Jajka po szkocku w panierce z jagnięciny w stylu kofta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 jajek ugotować na twardo lub półtwardo.
Kumin, czarnuszkę, ziarenka kardamonu rozdrobnić w moździerzu.
Do mięsa dodać jedno surowe jajko, przyprawy oraz bardzo drobno pokrojone papryki i cebule.
Dokładnie wyrobić masę mięsną z przyprawami i jajkiem.
Nakładać na dłoń części masy mięsnej, lekko ja spłaszczyć, nakładać po jednym jajku i dokładnie jajko obkleić masa mięsną .
2.Kazdą kulą obtoczyć w bułce tartej.
3.Tak przygotowane jajka z mięsem układać na dobrze rozgrzanym oleju, smażyć z każdej strony na złocisty kolor. Trzeba uważać by olej nie był zbyt gorący i by mięso zbyt szybko się nie przypaliło z wierzchu.Usmażone jajka po szkocku ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbawić nadmiernej ilości tłuszczu.
Komentarze