Jajka po florentyńsku ze szparagami i sosem holenderskim

  • wyświetlono: 911 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Kilkakrotnie pytano mnie, które śniadanie ze swoich podroży zapamiętałam najlepiej. Zwykle lawirowałam z odpowiedzią, nie mogąc się zdecydować. Jednak teraz muszę przyznać, że w ostatnie wakacje podano mi śniadanie hotelowe, które zwaliło mnie z nóg. Klasyczne i absolutnie przepyszne, co zresztą potwierdza rzesza znajomych odwiedzających za moją namową Hotel V w Amsterdamie. Co mnie tak urzekło? Wyważone smaki i perfekcyjne wykonanie. Bo przygotowanie jajek po florentyńsku to wyższa szkoła technik kulinarnych. Łatwo nie będzie, będzie za to niebiańsko smacznie. Przepis z książki "Sezonowe warzywo" Dominiki Wójciak.

Marta Kornak
  • 4 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

1 pęczek zielonych szparagów (ok. 400 g)
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
300 g młodego szpinaku
1 łyżka masła
4 grube kromki brioszki lub niesłodkiego ciasta
drożdżowego (w wersji bezglutenowej
wykorzystaj odpowiedni rodzaj pieczywa)
4 świeże jajka
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

SOS HOLENDERSKI
200 g masła
1 mała szalotka
50 ml białego octu winnego
3 żółtka
sól
biały pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Jajka po florentyńsku ze szparagami i sosem holenderskim

  • 1. Najpierw przygotuj sos holenderski. Zacznij od sklarowania masła. Wrzuć kostkę masła do rondelka i rozpuść, powoli podgrzewając. Usuń pianę, która pojawi się na wierzchu, i podgrzewaj dalej, ale nie za mocno, tak by masło pozostało jasnozłote. Na dnie rondelka zbierze się białko mleczne, które szybko się przypala. Zlej więc sklarowane, przezroczyste masło do innego rondelka i pozostaw warstwę białka na dnie.
  • 2. Gdy masło się topi, obierz i drobno posiekaj szalotkę.
    Wrzuć ją do innego rondelka, dodaj szczyptę soli i ocet. Zagotuj i odparuj do objętości 1 łyżki płynu. Odcedź i umieść płyn w metalowej lub szklanej misce razem z żółtkami. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijaj trzepaczką, aż masa stanie się jasna i podwoi objętość. Zdejmij miskę z kąpieli i cały czas ubijając, bardzo cienkim strumieniem wlewaj klarowane masło. Dodawaj je porcjami i energicznie mieszaj powstającą kremową i puszystą emulsję. Gdyby sos stawał się zbyt gęsty albo zaczął się rozwarstwiać, dodaj 1–2 łyżki ciepłej wody.
  • 3. Umyj szparagi i oderwij zdrewniałe końcówki. Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem i piecz na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.
  • 4. Wrzuć na patelnię szpinak z rozpuszczonym masłem, posól i duś przez 2–3 minuty, aż liście lekko zwiędną, ale pozostaną jędrne i soczyście zielone.
  • 5. Kromki brioszki opiecz w tosterze lub na patelni grillowej, tak by były ciepłe i lekko chrupiące.
  • 6. Jajka wrzuć na 20 sekund do wrzątku, po czym odcedź. Dzięki temu białko zacznie się lekko ścinać i nie rozleje się potem we wrzątku. Zagotuj w rondlu świeżą wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wbij jedno jajko do miseczki. Zrób w wodzie wir, mieszając łyżką w jednym kierunku, i w jego środek wlej jajko. Gotuj jajko na średnim ogniu przez około 3 minuty, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka.
  • 7. Podgrzej delikatnie sos, ponownie umieszczając miskę w kąpieli wodnej. Na brioszce ułóż porcję szpinaku odciśniętego z soku, następnie szparagi i po jednym jajku. Polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem. Zajadaj od razu. Szparagi, jajka i sos holenderski to klasyk. Zacznij od tej kombinacji, jeśli nie chcesz się męczyć dodatkowo z brioszką i szpinakiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Szparagiszparagi z sosem holenderskimsezonowe warzywoDominika Wójciakjajka po florenckusos holenderski do szparagów

Komentarze

Podobne przepisy

Frittata ze szparagami i pomidorami

Dodane przez: zielonakuchniablog

Frittata ze szparagami i pomidorami

Włoskie słowo frittata wywodzi...

jajka

Dodane przez: izaa_a

Çılbır - jajka po turecku

dziś propozycja śniadaniowa na...

Jajka po Meksykańsku  - Szakszuka z czerwoną fasolą  - pyszny i sycący posiłek bez mięsa

Dodane przez: Babcia Ewa

Jajka po Meksykańsku - Szakszuka z czerwoną...

Witam serdecznie, dzisiaj propozycja...

Omlet ze szparagami

Dodane przez: agarybak76

Omlet ze szparagami

Smaczny i pożywny sposób na szybkie...

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Pyszne, proste, zdrowe i sycące...

Omlet ze szparagami , papryką i szynką parmeńską

Dodane przez: Jola1977-1977

Omlet ze szparagami , papryką i szynką parmeńską

Tak przygotowany omlet , to zdrowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE