Tak przygotowane jajka mogą być przystawką , a także smacznym posiłkiem. Doskonale sprawdzą się na świętą, a także każdy dzień. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
300 g. pieczarek
4 plastry szynki wiejskiej
4 plastry żółtego sera-u mnie gołda
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki masła
1 cebula biała
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Jajka nadziewane pieczarkami, szynką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obieram ze skorupek, koję na pół, wyjmuje żółtka. Pieczarki myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Na maśle szkle cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję pieczarki, smażę do momentu aż cały płyn odparuje, doprawiam solą i pieprzem, mieszam, studzę. Do pieczarek dodaje żółtka-jedno pozostawiam do dekoracji, pokrojoną w kosteczkę-drobniutko szynkę i żółty ser, szczypiorek, majonez, mieszam. Farsz nakładam na białko jajek, dość kopiasto. Jajka dekoruje natką pietruszki oraz ugotowanym żółtkiem przetartym przez sitko.
Komentarze